2016

cropped-hetgemaal_28procent_20081.jpg

Rolina Nell

Van mei t/m september 2016 heeft Galerie het Gemaal werk van Rolina Nell geëxposeerd.

Rolina Nell

Rolina Nell, geboren in de Noordoostpolder en recent teruggekeerd vanuit Rotterdam, heeft altijd figuratief gewerkt.

In haar schilderijen isoleert ze vrouwen uit hun omgeving. Vrouwen en de vrouw staan centraal in haar werk, afgeleid van haar eigen vrouwelijkheid. Schilderen is voor Rolina een vorm van (zelf)onderzoek. Het zijn geen zelfportretten en het gaat haar niet om een autobiografisch verhaal. De betekenis van de schilderijen overstijg het persoonlijke. De verf en het schildergebaar wringen met de mooie beelden en doen onderhuidse spanningen vermoeden.
Identiteit is een sleutelwoord in haar werk. Schilderen is de poging om het leven te grijpen en te vangen, om het te begrijpen.

Werkwijze
Het werk ontstaat door waarneming en interactie met de omgeving en het dagelijks leven. Intuïtie en verbeelding spelen hierbij een belangrijke rol.
Rolina werkt in acryl en met ei-tempera. Met dit medium roept zij een ijle, dus uiterst kwetsbare wereld op in een verstilde omgeving, gevormd door een aantal horizontale banen, die met een spalter als eerste laag op het schilderij wordt aangebracht. In flinterdunne verflagen wordt vervolgens de voorstelling toegevoegd en dit werkproces blijft zichtbaar tot aan de uiteindelijke laag van het schilderij en bepaalt in belangrijke mate het mysterieuze, ingetogen karakter van haar werk.
Haar motieven zijn gebaseerd op foto’s van haar reizen, die zij op een bijna fluisterende wijze schildert. Bevroren momenten gevuld met een melancholiek stemmende anonimiteit, maar tegelijkertijd vol raadselachtige verwachtingen.

Thema’s in de expositie
Inspiratie put Rolina uit het dagelijks leven in Nederland en andere landen.
Als een cultuurnomade verwerkt ze tijdens haar reizen andere gewoonten en leefsferen.
Rugaanzichten. Tijdens het reizen door Georgië in 2007 ontstonden de eerste rugaanzichten. Het zijn vrouwen die ze in het voorbijgaan heeft gefotografeerd. Zij zijn steeds op de rug afgebeeld en lijken verzonken in de aanschouwing van het ‘niets’, ze lijken terug te blikken of kijken vooruit naar wat er voor ze ligt.
Wasgoed. Een ander terugkerend motief in haar werk is wasgoed. Rolina heeft waslijnen gefotografeerd tijdens haar reizen, maar op de schilderijen zijn locaties niet direct herkenbaar. De gewassen textiel is zo mooi transparant en lichamelijk geschilderd, dat het leidt tot fantasieën over de afwezige persoon.
Speeltuinen. De verlaten speeltuinen werden gespot in Mongolië. De schilderijen roepen een verlatenheid op als van een spookstad. De transparante schilderwijze accentueert de onwezenlijke verstilling van de beelden.

Werk van Rolina Nell

Login